OPTİMİSTİN TARİHÇESİ
Yelkenciliğin küçük çocuklara aşılamak için bütün dünya Optimist sınıfını kullanmakta.Yüzmeyi bilen her çocuğa optimist kullanmayı öğretiyorlar.Bütüm dünya ülkelerinde optimist sınıfı yapılmakta. Danimarkalı mühendis Axel Damgard dünya çocuklarının teknesini meydana getirdi. Türkiye’ye 1968 yılında getirildi ve yarışları düzenlendi bütün sahillerimizde kulüpler sayesinde yaygınlaşmıştır. Türkiye, balkan, Avrupa, dünya şampiyonaları yapılmaktadır
OPTİMİSTİN BOYUTLARI NELERDİR?
Boyu: 2.360 metre Yelken alanı: 2.5metre kare Su hattı: 2.15 metre Tekne ağırlığı: 35kg Genişlik: 1.13 metre Toplam ağırlık: 42kg
YELKENCİLİK BİZE NELER KAZANDIRIR? 1 . Hayatımızı plana sokar 2 . Toplumla kaynaşmamızı kolaylaştırır ve yardımlaşmayı öğretir. 3 . Zamanın kıymetini öğretir. 4 . Doğa sevgisini arttırır ve bu sevgiyi sana yaşatır. 5 . Mücadele etme azmini artırır. 6 . Zorluklara karşı dirençli olmayı öğretir. 7 . Çabuk ve doğru karar almayı öğretir. 8 . LİDERLİĞİ öğretir. 9 . Kardeşlik, dostluk ve arkadaşlığı öğretir…
EN ÇOK KULLANILAN TERİMLER İskota – Yeke – Orsa – Apaz – Pupa – Rüzgar üstü – Rüzgar altı – Salma – Öne otur – İskotayı çek – Yekeyi it, Yekeyi çek – Tüğlerine bak – Tramola – Kavança – Kerteriz – Önüne bak.
OPTİMİST SPORCUSUNUN GİYİMİ Kıyafetlerimiz ve kışlık olarak ikiye ayrılır. Yazın güneşten korunmak için giyinmeliyiz.Güneş bizler için tehlikeli ensemizden suratımıza gölge yapacak şapka takmalıyız. Terletme yapıyor ise arada şapkayı ıslatıp ıslatmakta fayda var.Üstümüzde kesinlikle tişört olmalı açıkta kalan tenimize krem sürmeliyiz. Böylece yanık oluşumundan korunabiliriz.Gözlerimiz için güneş gözlüğü kullanabiliriz.Yansımalarda görmede güçlük çekmek istemiyorsak güneş gözlüğü takmakta yarar var.Ayağımızda trapezde acıtmayacak çizmeler olmalı alerji yapmasın diye çorapla giymeye özen gösterin. Serpintili havalar vücut için bazen tehlikeli olabiliyor.Vücut güneş tarafından devam kızarıp yanıyor. Buda deride tahrip yapabilir zira güneş ısıtıp , su hemen soğutuyor. Bu ani değişikliği yaşamamak için üzerimize ince yağmurluk alabiliriz. Çıplak ayaklarla kesinlikle gezme Denize açılırken can yeleğimizi karada giyecek dönüşte karada çıkaracaksın. Sert havalarda trapez yaparken trapezliye ihtiyacımız olacaktır. Soğuk havalarda kuru(dry) elbise dediğimiz su geçirmeyen elbiseye ihtiyacımız olacak.
OPTİMİST SPORCULARININ TEKNEDEKİ DENGE VE OTURMALARI NASIL OLMALI? Yaptığımız seyre göre teknenin neresinde oturacağız .Fazla rüzgar geldiğinde teknemizi düz tutmalıyız.Düz tutabilmek için trapeze çıkmalıyız.Teknenin dengede olması önemli çünkü teknenin hızını etkiler.Hava hafiflediğin de teknenin içine oturmalıyız. Hafifi havalarda orsada ağırlığımızı öne vereceğiz sert havalarda orsada teknenin burnu batmayacak şekilde öne oturmalıyız önü battığı müddetçe geriye oturmalıyız. Her havada orsa için tekneyi düz tutmalıyız, apazda az oranda tekneyi üstüne al.
OPTİMİST SPORCUSU RÜZGARI NASIL HİSSETMELİ? Rüzgar sallanan bayraklardan, ağaç dallarından, dalga yönlerinden, tenimize çarpan rüzgarın serinliğinden, teknemizdeki rüzgar gülü ile rüzgarın yönünü bulabiliriz. Rüzgarın gidiş yönünü teknemize ve yelkenimize nasıl çarpar neresinden çarpar. Bunu hissetmek zorundayız. Yelkenimizdeki tüğlerin düz uçuşu önemli.
RÜZGARIN OLUŞUMU VE YÖNÜ Rüzgar sıcak hava ile soğuk havanın yer değiştirmesinden oluşur. Birbirlerine paralel olarak eserler. Önlerin engel çıkmadığı üzere düz devam ederler. Engelin biçimine göre yön değiştirirler. Yelkenimize çarpınca da yön değiştirirler. Yelkene giriş açısı da önemli bunun doğruluğunu tüğler gösterir .Çıkış’ın doğruluğunu da arka çıkış tüğlerin den anlıyoruz.
DÜMEN HAKİMİYETİNİN ÖĞRENİLMESİ, ÇABUK DÜZELTİLMESİ Dümen devamlı yön değiştirmek isteyecektir onu biz yeke ile kontrolde tutacağız teknemizin burnu kerterizde gidecektir.Fakat rüzgar etkisi ile yön değişimi yapmak isteyecektir.Bunu dümen hareketleri ile çabuk ve kuvvetli biçimde cevap vereceğiz.
GİDİLMEYECEK TEHLİKELİ ALANLARI GÖSTER Bazı yerlerde kayalık olabilir. Gücünüzün yetemeyeceği rüzgar alanları olabilir. Bu yerlerin tespiti yapılmadan denize inilmemesi gerekir. Yüzen insanların aralarına yelkenle girilmez Rüzgar altındaki engellere her zaman dikkat edeceğiz. Rüzgar üstüne tırmanmaya çalışacağız.
İKİ NOKTA ARASINDA ORSA GİDİN , KÖRDE KALMA VE KURTULMAYI GÖSTER İki şamandıra atılacak iki şamandıra kerteriz alınarak hareket edilecek.Arada tekne burnu rüzgara çevrilerek körde kalınıp körden kurtulma yapılacak. Körden yeke kendimize çekilerek ya da iskota toplanılarak körden kurtulanacak.
TRAMOLA İLE DÖNÜŞLERDEKİ AMAÇ Dönüşlerimizi hızlandırmak için bol-bol tramola atılması gerekir. Dümenimiz yelken tarafına itilerek yelken geçtikten sonra ayakta fazla kalmadan çabuk bir biçimde karşıya geçilecek. Bunba’nın kafamıza çarpmamasına dikkat edeceğiz elbette.Tam olarak eğilip bunbanın geçişini engellemeyeceğiz.
YELKEN AYARLARI İki türlü ayarımız var. Karada yapılan ayar ve denizde yapılan ayar.Havanın sertliğine göre ayarlar yapılır.Hangi hava olursa olsun yelken rüzgar aldığında yelkende izler oluşmamalı.Açevella gerginliği palanga gerginliği, gırcala gerginliği, alt yaka kaniğamı gerginliği iyi ayarlanmalı bunlar yelkende izler oluşturacak faktörlerdir…
DENGEDE DURMA, DÜZ GİTME Yelkenli tekne tamamen denge üzerinde gider bu dengeyi biz ayarlamak zorundayız. Öne oturursak teknenin önü batar, öne çarpan dalgalar ile tekne yavaşlar. Geriye oturursak tekne arkadan köpükler çıkarır buda teknenin önünden fazla hava giriyor demektir. Arkadan köpükler çıkarması olayına Türbülans diyoruz. Hava sertleşmeye başlar ise hafif geriye otururuz, hava hafifler ise hafif öne otururuz. Sert havalarda trapeze çıkmalıyız yani başımızı küpeşteden dışarıya çıkarıp küpeşte ye oturmalıyız. Hafif havalarda teknenin içine oturmalıyız. Dengede oturmak tekneye her zaman sürat katacaktır. Sabırlı oturmanız gerekecek. Tekne içinde fazla hareket teknenin yavaşlamasına sebebiyet verecektir.
PUPADA YELKEN AYARI, DENGE SALMA OTURUŞ ŞEKLİ Rüzgar arkadan aldığında sadece basınçla gidiyorsun. Sürtünme fazla ve emiş olmadığından hızın yavaş sürtünmeyi azaltarak hızlanabilirsin. Bunun için tekneyi üzerine alacaksın salmayı kaldıracaksın sürtünmeyi azalsın ki hızlansın. Küpeştede oturacaksın aynı bisiklet oturuşu gibi ama dümene yakın olan bacağın karşı tarafta kalmalı.
KAVANÇA TEHLİKELERİ VE ATILIŞ ŞEKLİ NASILDIR? Sert havalarda kavança yerine tramola ile dönüşü tercih edin. Kavança atacağınız zaman teknenin ortasına gelecek biçimde kendinizi hazır tutun iskotayı üç bağdan tutarak dizlerinizin üzerinde atın.Yelken geçtiğinde iskotayı yavaşça salın ve atmadan önce salmayı hafifçe kaldırın tekne suda kayma yapsın ve devrilmeyi önlemesin.
|
YÖN BULMA OTURMA YERİ Kıyıdan ayrılmadan önce gideceğimiz yer ve döneceğimiz yerde belirgin sabit büyük yer tespit etmeliyiz.Yerimizi kaybetmemek için.Gideceğimiz yere rüzgarın açısı ve hangi seyir ile gidecek.Karada ön planını yap.
|
RÜZGAR ÜSTÜ VE ALTI DURUMLARI
Rüzgar üstü:Rüzgarı ilk alan rüzgar üstü olur. Rüzgarın geldiği yerde rüzgar üstü olur. Rüzgar altı: Rüzgar ikinci ya da daha sonra alanlar rüzgar altı olur.Rüzgarın gittiği yön rüzgar altı olur.
DÖNÜŞLER TRAMOLA:Rüzgar üstü dönüşte tramola denir.Yeke yelken tarafına itilerek yapılır.Tekne başını rüzgarın geldiği yöne döner ilk hızı ile diğer yöne dönerek tamamlar.
KAVANÇA: Rüzgar altı dönüşe kavança denir. Yeke yelkenin zıttına itilerek yapılır. Tekne başını rüzgarın gittiği yöne çevirir. Bumba diğer tarafa ani biçimde geçer sert havalarda kavança atarken daha dikkatli olmalıyız.
|
KARAYA DÖNÜŞ VE YANAŞMA ANLATILACAK Karaya dönerken dikkatli olmamız gerek kıyıya yakın yerlerde salmamız kıyıya çarpar. Teknede fren bulunmamaktadır. Yavaş kıyıya gelmek gerek yavaşlatmanın yolu yelkene rüzgar aldırmamaktır.Rüzgar geldikçe tekne hızlanır fakat yelkene çarpan rüzgarı azaltırsak yavaşlar.Kıyıya yaklaştığında salma çekilir, diz izana geldiğinde tekneden inilir dümen çıkartılır.İskota şakıldan çıkartılır emniyet ipi çözülür tekne karaya alınır.İskeleye yanaşılacaksa iskelenin rüzgar altına yanaşılır.Hız azaltılır.İskeleye yan gelinir teknenin iskeleye çarpmaması için tutulur.Şayet kıyıya pupa geliniyorsa kıyıya yaklaştığında tramola atarak hız yavaşlatılır sonra kıyıya yaklaşılırken şakıl çözülür. Kendi hızı ile kıyıya yanaşılır.Şakıl çıkarılmadan mutlaka emniyet ipini çözün aksi takdirde köprü yamulur ve kopar.
|
BİLEN BİRİ İLE DENİZE ÇIKMAK NELER YAPTIĞINI TAKİP ETMENİN KONTROLÜ
Bilen biri ile denize çıkılıp onun neler yaptığını kontrol edip kendiniz inde onların aynısını yapacağınızı unutmayın. Öğrendiklerinizi gözlemleyerek tekrar pekiştirmek. Dümen, salma takımına, tekne indirip, bindirmeye yardım. Dümen takarken parmaklarımızın sıkıştırmadan takmalıyız. Stoper (kilit) tam yerine oturup oturmadığına dikkat edin Hatta dümeni yukarıya doğru kaldırın çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Salmanın kalın kısmı öne gelecek şekilde takınız salma emniyet ipini bağlayınız. Tekne raftan inecekse en az dört kişi birden raftan alın.Aksi taktirde tekneyi düşürüp altında kalabilirsiniz. Tekneyi yere koymayınız arabasının üzerinde taşıyınız Araba ile taşımalarda önden tutarak öne çekerek kullanın . Ger, geri kullanmayın tekne trayler den çıkıp yere düşebilir.
OPTİMİST YELKENİNİN KISIMLARI NELERDİR?
1-Ana direk 2-Bumba 3-Acavella 4-İskota 5-Matafyon deliği 6- Gırcala 7- Çıta cepleri 8-Çıta( 2 adet) 9-Bumba sapan ipi 10-Emniyet ipi 11-Kaniğam 12-Baskı yakımı-kancalı makara-telli ip-baskı ipi-baskı makarası 13-Tepe düz bağı 14-Tepe çapraz bağı 15-Bumba bağlantı köşesi ipi 16-Ana direk bağlantı köşesi ipi 17-İskota köşesi bağı 18-Sapanının tansiyon ipi 19-Kaniğam pimi 20-Dikişler 21-Pencere 22-Gün görmez 23-Ülke simgesi 24-Optimist simgesi 25-Rüzgar gülü 26-Yelkendeki rüzgar giriş tüyleri 27-Yelkendeki rüzgar çıkış tüyleri 28-Pik sapanı 29-Bağlantı köşesi 30-Mandar köşesi 31-Pik köşesi 32-İskota köşesi 33-Alt yaka 34-Üst yaka 35-Ön yaka 36-Arka yaka 37-Bumba ayı 38-Bumba baklava makarası 39-Şakıl( Baklava makarasını bumba sapanına bağlamak için ) 40-Pupa palangası 41-Bumba da alt yaka kıstırmacı 42-Ana direkte pupa palangası kıstırmacı 43-Bumba da iskota köşesinin köprüsü 44-Alt yaka kaniğam ipi.
OPTİMİST TEKNESİNİN KISIMLARI NELERDİR?
1-Tekne 2-Salma 3-Dümen, yeke, yeke, uzatması iğnecikler. 4-Küpeşte 5-Üç adet hava tankı 6-Iskaca 7-Oturak 8-Trapez kayışlerı 9-Teknedeki iğnecikler 10-Orta posta 11-Omurga hattı 12-Makara, taban makarası 13-Çamçak 14-Padıl 15-Protesto bayrağı 16-Pupa 17-Pruva 18-Karina 19-Bordo 20-Kıç ayna 21-Baş ayna 22-Salma kasası 23-Tekne ya da dümende stop er kilit dümenin çıkmasını engeller. 24-Salma lastiği 25-Salma emniyet ipi 26-Çamçak emniyet ipi 27-Padıl emniyet ipi
TAM DONANIMLI OPTİMİSTTE NELER BULUNUR 1-Yelken 2-Ana direk 3-Bumba 4-Acavella 5-Rüzgar gülü 6-Optimist simgesi 7-Baskı takımı 8-Rüzgar tüyleri 9-İskota 10-Pupa palangası 11-Omuzluk |
12-Hava tankı 13-Trapez kayışı 14-Küpeşte 15-Orta posta 16-Dümen 17-Yeke 18-Yeke uzatması 19-Salma 20-Salma kasası 21-Oturak 22-Bumba sapanı |
OPTİMİSTTE YELKEN VE TEKNENİN HAZIRLANMASI 1-)Tekne hazırlanmasında yelkenin doğru donatılıp donatılmadığına bakmak 2-)Tekne rüzgara karşı donatılır. 3-)Eksikliklerini gidermek. 4-)Teknenin salma dümenlerini zarar gelmeyecek biçimde tekne içine yerleştirmek gerekir. 5-)Çamçak ve padıl, salma ana direk emniyet iplerini bağlamak ve baş ipi kontrolü yapmak. 6-) Denize kim iniyor ise teknenin sorumluluğu ondadır. 7-)Bindiğin her teknenin kontrolünü yaparak bin.
|
|